ABB toimittaa ensimmäisen polttokennojärjestelmän Royal Caribbean -varustamolle

2017-11-21 - Järjestelmä on tarkoitus ottaa pilottikäyttöön Royal Caribbean Internationalin aluksella. Se on ensimmäinen polttokennojärjestelmä, jota käytetään luksusluokan risteilyaluksen energialähteenä.

Viime vuonna kulkuneuvoihin valmistettiin The Fuel Cell Industry Review -julkaisun mukaan ensimmäisen kerran enemmän polttokennoja kuin kiinteästi asennettuihin järjestelmiin. Meriteollisuudessa on oivallettu yksinkertaisen, helposti huollettavan, tehokkaan ja päästöttömän teknologian potentiaali.

”Tavoitteenamme on, ettei savupiipuista tule enää savua”, sanoo Royal Caribbean Cruisesin varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara, joka vastaa yhtiön Maritime and Newbuilding -liiketoiminnasta. ”Meille innovatiivisuus, jatkuva parantaminen ja vastuu ympäristöstä ovat tärkeitä periaatteita, joihin polttokennoteknologian käyttö vastaa.”

”Pilotti on osoitus siitä, että polttokennoteknologiaa pidetään tällä hetkellä vakavasti otettavana vaihtoehtona risteilyalalla”, ABB Marine and Ports -liiketoimintayksikön toimitusjohtaja Juha Koskela sanoo. ”Polttokennoista on odotettu seuraavaa suurta mullistusta jo 25 vuotta, mutta nyt ne ovat todellisuutta.”

Polttokennot tuottavat energiaa sähkökemiallisessa reaktiossa anodin tai katodin ja elektrolyysikalvon välillä. Palamista ei tapahdu, vaan polttoaine muunnetaan suoraan sähköksi ja lämmöksi.

”Me ABB:llä uskomme, että seuraavien sukupolvien alukset ovat sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon liitettyjä. Polttokennoteknologia sopii tähän erinomaisesti. Polttokennot ovat huomattavasti energiataloudellisempia kuin polttomoottorit. Niiden energiantuotannon hyötysuhde on paljon korkeampi kuin fossiilisia polttoaineita käyttävien polttomoottoreiden. Jos vedyn tuotannossa käytetään uusiutuvia energialähteitä, koko energiaketju on puhdas ja aidosti päästötön”, Koskela jatkaa.

Pilottijärjestelmä, johon sisältyy ABB:n ohjaus-, konvertteri- ja muuntajateknologiaa, tuottaa 100 kW energiaa. ABB Marine and Ports on kehittänyt, rakentanut ja testannut järjestelmän sekä räätälöinyt sen alukseen sopivaksi.

Järjestelmä esiteltiin ensimmäistä kertaa Technology Display Days -tapahtumassa New Yorkissa 8.–10.11.

HakuYHTEYDENOTTO