Hyviä uutisia sähköautoilijoille

2012-12-17 - ABB on tuonut Suomen markkinoille sähköautojen pikalatausaseman, jolla voidaan ladata kaikki markkinoilla olevat sähköautot lataustavasta riippumatta. Uudentyyppinen asema on merkittävä askel sähköisen liikenteen edistämiseksi Suomessa. Latausinnovaatio on myös ABB:n omassa käytössä Pitäjänmäen tehdasalueella Helsingissä.

ABB:n uusi pikalatausasema yhdistää samaan asemaan kaikki vaihtoehtoiset lataustavat. Aiemmin asemat soveltuivat tyypillisesti joko yhdelle tai kahdelle lataustavalle. Taloyhtiöiden pysäköintialueille, parkkihalleihin tai ostoskeskusten yhteyteen soveltuva Terra Smart Connection Duo pikalatausasema lataa niin vaihto- (AC Alternate Current) kuin tasavirtaisen (DC Direct Current) sähköauton 30 – 120 minuutissa. Latausnopeus riippuu lämpötilasta, akkujen varaustilanteesta sekä niiden koosta.

”Sähköisen liikenteen edistämiseksi on tärkeää, että latausinfrastruktuuri palvelee sähköautoilijoita tekniikasta, liitinstandardeista ja protokollista riippumatta. Uusi asema tuo mukanaan myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Taloyhtiöt voivat esimerkiksi tarjota aseman kautta latauspalvelua maksua vastaan myös taloyhtiön ulkopuolisille sähköautolijoille”, tuotepäällikkö Jukka Mäkinen ABB:ltä sanoo.

Pikalatausasemalla kuljettaja tunnistetaan joko älykortin, PIN-koodin tai mobiililaitteen avulla. Älykäs liitettävyys mahdollistaa etävalvonnan, ennakoivan huollon ja toiminnallisia laajennuksia muun muassa käyttäjätilastojen ja raporttien keräämiseen.

ABB arvioi, että latausinfrastruktuuriratkaisujen markkinat kasvavat miljardiin dollariin vuoden 2019 loppuun mennessä. ABB:n pikalatausasema, Euroopan ensimmäinen kaupallisesti toimiva latausasema, otettiin käyttöön toukokuussa 2010. Yksi uusimmista kaupallisista pikalatausasemista sijaitsee Kampissa Runeberginkadulla, Helsingin Energian Sähkötalon kulmalla. Myös sen on toimittanut ABB.

Sähköautoilu on ekologinen tapa liikkua Pohjoismaissa, missä sähköntuotannossa käytetään paljon päästötöntä vesi- ja ydinvoimaa sekä tulevaisuudessa yhä enemmän myös tuulivoimaa.

Sähköauton latauksen lyhyt oppimäärä
Sähköauto ladataan liittämällä latausjohto sähköautossa olevaan pistoliittimeen. Lataus aktivoidaan tunnistautumalla, jonka jälkeen painetaan käynnistyspainiketta, kaapeli lukittuu ja lataus alkaa. Yksivaiheisessa vaihtovirtalatauksessa (AC Alternate Current) latausjohdon toinen pää liitetään latausaseman seinärasiaan. Hitaalla yksivaiheisella vaihtovirralla ladattaessa latausaika on 8-12 tuntia.

Lataustapa sopii yön yli kestävään kotilataukseen tai pitkäaikaiseen yhdistettyyn pysäköintiin ja lataukseen. Kun sähköauto ladataan tasasähköllä (DC Direct Current) suurella virralla tarvitaan vahvempaa kaapelointia ja latauspistoketta. Tasasähköllä ladattaessa auto latautuu 15-30 minuutissa riippuen ulkoilman lämpötilasta, akun varaustilanteesta sekä akun koosta. Pikalataus on täydentävä lataustapa.