Az ABB zöld megoldásai is hozzájárulnak a Green House energiahatékonyságához

Az ABB, a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata közel öt hónapja költözött hazánk legzöldebb irodaházába, a Green House-ba, energiahatékonysági szempontok által vezérelve. A Green House az első épület Magyarországon, amely megszerezte a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület-minősítő rendszer Platina szintű kvalifikációját. A LEED pontozza a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedést, a vízfelhasználás hatékonyságát, az energiahatékonyság és CO2 kibocsátás szintjét, a felhasznált anyagok eredetét és minőségét, az épület belső környezetének kvalitását, illetve a beépített innovatív technológiai megoldásokat. A Green House minden területen kiváló hatékonysági és fenntarthatósági mutatókat igazolt vissza.

Az ABB szállította a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges rendszert. A projekt valamennyi fejlesztési fázisában modern műszaki megoldásokat és zöld technológiákat alkalmaztak, hogy az épület ökológiai lábnyomát minimalizálják, csökkentsék az energiafelhasználást, és várhatóan 60%-kal mérsékeljék a CO2 kibocsátást.

A Green House-ban az ABB KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszer szabályozza és hangolja össze az épület energiaigényes funkcióit: a fűtést, hűtést, árnyékolást és világítást.
A fűtés és az azzal szoros összefüggésben lévő melegvíz-előállítás területén a helyi rendelethez képest 71 %-os megtakarítást értek el az épület tervezői, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A helyi előírásokhoz képest 42%-kal kevesebb energiát igényel az épület hűtése, míg a világítás energiamegtakarítása 49%.Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Cégünk elkötelezett a fenntartható fejlődés és az energiahatékony működés előmozdítása iránt. Ez a szemlélet a központi eleme mind szolgáltatásainknak, mind az irodaház üzemeltetésének. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Green House Magyarországon egyedülállóan elnyerte a LEED Platina minősítést. Már a kezdeti időszak mérései is jelentős megtakarítást és optimális energiafogyasztást igazoltak vissza az irodaházban, amelyhez az ABB intelligens épületmenedzsment rendszere is nagyban hozzájárult.”

Néhány példa, hogy miben más a Green House irodaépülete
Az épület tetejének 50%-a zöldtető, amely csökkenti a városi hősziget kialakulását, emellett a csapadék tartózkodási idejét is megnöveli, ezáltal elősegíti a természetes párolgást. Városi hőszigetről akkor beszélhetünk, ha a település és a környezete közötti hőmérséklet különbség legalább 0,5 - 1 °C. A tetőn elhelyezett napkollektorok biztosítják a házban használt melegvíz jelentős részét. A főbejárat közelében egy zöldfal is található.
Az épület fűtési és hűtési energiájának pótlására geotermikus energiát hasznosít a Green House.

A garázsban dupla hővisszanyerő légtechnikai berendezés üzemel, amely a ház hűtési és fűtési energiájának nagy részét fedezi. A technológia lényege, hogy az irodában keletkező hőt télen fűtésre hasznosítja, nyáron pedig a légtechnikai rendszert hűti elő. A hővisszanyerő hatásfoka 90% körüli érték. A világítási-, fűtési-, hűtési- és árnyékolási rendszerek szinergiájával a házban automatikusan jelentős energiamegtakarítás érhető el.
Az irodaház helyiségeinek világítását jelenlétérzékelők szabályozzák. A hűtési és fűtési berendezések működését szintén jelenlétérzékelők vezérlik.
Víztakarékos csaptelepek (aerátorok) kerültek az összes vizesblokkba: az átlagos 9 liter/perces kifolyási érték helyett 5 liter/perces értékű szerelvények kapnak helyet, ami úgy valósul meg, hogy az aerátorok levegőt kevernek a vízhez. Emellett a WC öblítése és a locsolás a házban szürke vízből, azaz összegyűjtött talajvízből és esővízből történik. A mosdókba beszerelt kézszárítók használatával elkerülhető a kéztörlő használata, amely havonta több százezer forint megtakarítást eredményez.

KeresésKAPCSOLAT