Ruostumattomasta teräksestä valmistetuille moottoreille jalansijaa elintarviketeollisuudessa

2017-08-08 - Koteloidut sähkömoottorit ovat vaikeita puhdistaa – onneksi niille on olemassa vaihtoehto.Hygieenisten tilojen laitteet on puhdistettava säännöllisesti, minkä vuoksi moottoreiden kotelot ovat merkittävä ongelma. Kotelot suojaavat laitteiden moottoreita pesualueilla, mutta ne likaantuvat helposti elintarvikkeista. Monissa tapauksissa moottori on tuuletinjäähdytteinen. Se toimii kuin voimakas imuri, imee ilmaa ja ilman epäpuhtauksia kuoreen, johon ruoan hiukkaset voivat kerääntyä. Kotelon sisällä olevaan moottoriin on vaikea päästä käsiksi ja ainoa tapa varmistaa, että kaikki on täysin puhdasta on poistaa kotelosuojus, mikä puolestaan vie aikaa.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut moottorit ovat ihanteellisia pesua vaativiin olosuhteisiin.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut moottorit kestävät pesua vaativissa olosuhteissa ilman suojaavaa koteloa. Ne ovat jo laajalti käytössä Pohjois-Amerikassa. Itse asiassa tietyissä elintarviketeollisuuden sovelluksissa Yhdysvalloissa ruostumattomasta teräksestä valmistetut moottorit ovat ainoa hyväksytty ratkaisu.

Pohjois-Amerikan ulkopuolella, kone- ja laitetoimittajat käyttävät edelleen tavallisia moottoreita. Ellei elintarviketuottaja erikseen määrittele vaatimuksiin ruostumattomasta teräksestä valmistettuja moottoreita, asennetaan tavallinen moottori edullisemman hinnan vuoksi. Tähän mennessä Pohjois-Amerikan ulkopuolella valtaosa elintarviketuottajista ei ole määritellyt vaatimuksiinsa ruostumattomasta teräksestä valmistettuja moottoreita. Luultavasti koska eivät tiedä, että vaihtoehto on olemassa.

Euroopassa on jopa konetoimittajia, jotka käyttävät tavallisia moottoreita ja koteloita kotimarkkinoillaan, mutta käyttävät ruostumattomasta teräksestä valmistettuja moottoreita Yhdysvaltoihin vietävissä koneissa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Ne, joiden on käytettävä, ylläpidettävä ja ennen kaikkea, puhdistettava laitteita tietävät varsin hyvin, että kotelot eivät kuulu koneisiin, jotka on pestävä säännöllisesti.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetut moottorit yksinkertaisesti tekevät elintarviketuottajien elämän paljon helpommaksi. Kun olet päättänyt määrittää laitevaatimuksiin ruostumattomasta teräksestä valmistetut moottorit, käytä alla olevaa tarkistuslistaa, jotta saat parhaan mahdollisen moottorin sovellukseesi.

Tarkistuslista ruostumattomasta teräksestä valmistetulle moottorille:

Suunniteltu hygieniavaatimusten mukaan
Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen moottoreiden on kestettävä elintarvikeprosesseissa vaativia pesuolosuhteita ja korkeaa ilmankosteutta. Ihannetapauksessa niiden tulisi olla yhteensopivia CIP-sovellusten (clean-in-place) kanssa puhdistusajan lyhentämiseksi. Etsi moottoreita, joissa on sileä pinta ilman onteloita, jotka saattavat kerätä ruuan hiukkasia.

Suojausluokka IP69K
Suojausluokan taso on tärkeä. Monien moottoreiden mainostetaan olevan pesuominaisuuksiltaan IP66-suojattuja, mutta IP69K (suojattu voimakkailta, korkean lämpötilan vesisuihkuilta) on merkittävästi parempi ja välttämätön, sillä se tarjoaa tehokkaan suojan.

Ei tuuletinta
Moottorin tulisi mieluiten olla tyypiltään TENV (täysin suljettu, tuulettamaton), mikä tarkoittaa, että sillä ei ole puhallinta tai puhaltimen kantta, joihin voisi kertyä likaa ja jotka ovat vaikeita puhdistaa.

Elintarvikekäyttöön tarkoitettu voiteluaine
H1-luokiteltuja voiteluaineita, jotka sopivat elintarvikeympäristöihin, tulisi käyttää laakereissa saastumisen välttämiseksi ja elintarviketurvallisuuden maksimoimiseksi.

Kapseloidut käämit
Moottoreissa tulisi olla kapseloitu käämitys luotettavuuden parantamiseksi. Tämä takaa pidemmän eliniän kosteissa olosuhteissa ja siten auttaa vähentämään kokonaiskustannuksia.

ABB:llä on paljon kokemusta elintarvike- ja juomateollisuudelle sopivista ruostumattomasta teräksestä valmistetuista moottoreista. Yksikkömme Yhdysvalloissa, Baldor Electric Company, on tarjonnut NEMA-standardin mukaisia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja moottoreita jo yli 20 vuoden ajan. Nyt tarjoamme samaa teknologiaa Euroopassa ja muilla IEC-markkinoilla.

Tutustu ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin moottoreihin ja muihin elintarviketeollisuuden prosesseihin tarjoamiimme ratkaisuihin.

- Tero Helpiö

Tämä on suomenkielinen käännös Tero Helpiön englanninkielisestä blogikirjoituksesta: Stainless steel motors are gaining ground in food and beverage applications

HakuYHTEYDENOTTO