АББ инвестира в Enbala за съвместно разработване на свръхмодерен софтуер за електрически мрежи

2017-02-27 - Следващо поколение софтуерни решения ще обогатят ABB AbilityTM като дадат на операторите на електрически мрежи контрол над нарастващия брой разпределени енергийни ресурси

АББ обяви днес, че е инвестирала в „Енбала Пауър Нетуъркс”, водеща компания-разработчик на софтуер за управление на електроразпределителни мрежи. Инвестицията е реализирана чрез звеното за рисков капитал на АББ - ABB Technology Ventures.

Днешните оператори на електрически мрежи имат нужда от дигитални решения, за да се справят с предизвикателствата, поставяни от нарастващото количество възобновяеми и разпределени енергийни източници, които биват интегрирани в енергийната мрежа. Това е провокирано от необходимостта мрежата да се поддържа и оптимизира в реално време, позволявайки внедравянето на все повече вятърни генератори и фотоволтаични панели по покривите.

АББ и Enbala обединяват сили с цел разработване на нова система за управление на разпределени енергийни ресурси (distributed energy resource management system - DERMS). Системата ще даде възможност на електроразпределителни дружества, компании за енергийни услуги и мрежови оператори ефективно да управляват целия жизнен цикъл на разпределените енергийни ресурси като слънчевата и вятърна енергия, същевременно осигурявайки безопасна, защитена и ефективна работа на електроразпределителната мрежа. Тя ще осигури възможност и за по-активно участие от страна на потребителите на електроенергия.

“Въодушевени сме, че ще инвестираме и ще си партнираме с „Енбала”, компания пионер в иновациите, всепризната за своя свръхмодерен софтуер за управление и оптимизация на енергийни ресурси”, сподели главния технологичен директор на АББ, Базми Хюсеин.“ Тази инвестиция ще доведе до обогатяване на дигитално портфолио на ABB Ability, като ще помогне на клиентите да максимизират възможностите си, възползвайки се от разпределените енергийни ресурси.”

Двете компании ще работят и по нови възможности за безпроблемно интегриране на разпределени енергийни ресурси в продуктовите решения за микромрежи на АББ.

“Инвестицията от страна на водеща технологична компания като АББ ще донесе огромна стойност за нашите клиенти и отрасъла на разпределената енергия”, заяви президентът и главен изпълнителен директор на Енбала - Артър „Бъд” Вос. “Вярваме, че това партньорство ще стимулира още повече иновациите и оперативното интегриране, превръщайки широкомащабното използване на разпределена енергия в реалност. С нетърпение очакваме да започнем съвместната си работа с АББ по тази стратегическа инициатива.”

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители. www.abb.com

„АББ Текнолоджи Венчърс” (ABB Technology Ventures - ATV) е стратегическото звено за рисков капитал на АББ, което инвестира в индустриални технологии с висок потенциал и в енергийни компании, които могат да се възползват от задълбочените ресурси в изследователската дейност и разработките, световните канали за продажба и широкообхватните партньорства на АББ. ATV е инвестирала почти 200 млн. щатски долара в най-различни технологии.

SearchCONTACT US