ABB leverer til en av Afrikas største solparker og sponser fornybarfond

2013-05-03 - ABB er tildelt en kontrakt verdt om lag 145 millioner kroner for levering av kraft- og automasjonsteknologi til et nytt 75 megawatt (MW) solcelleanlegg i den nordre Kapprovinsen i Sør-Afrika. Ordren ble inngått i første kvartal.

Anlegget eies av WBHO, et ledende sørafrikansk entreprenørfirma, og Building Energy, en italiensk utvikler og operatør innen fornybar energi. Det ligger i Kalahari-ørkenen like ved byen Kathu og i nærheten av Sishen, en av verdens største dagbrudd for jernmalm.

Solcelleanlegget ved Kathu inngår i første runde av prosjekttildelinger i Sør-Afrikas satsing på fornybar energi, noe som bidrar til å utvide landets energimiks og redusere CO2-utslippene. Når prosjektet er ferdigstilt i 2014, vil det være en av verdens største solparker med et enakslet solfølgersystem. Anlegget får kapasitet til å generere rundt 146 gigawatt-timer (GWh) ren solkraft som kan mates inn i det nasjonale strømnettet. Det tilsvarer det gjennomsnittlige kraftforbruket til over 40 000 innbyggere og en årlig reduksjon i CO2-utslippene på rundt 50 000 tonn.

- Fornybare energikilder som solkraft spiller en viktig rolle når det gjelder å møte det økende energibehovet samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB har levert mange nøkkelferdige kraft- og automasjonsløsninger som effektiviserer solparker over hele verden, sier Brice Koch, leder for ABBs divisjon Power Systems.

ABBs nøkkelferdige kraft- og automasjonsløsning vil optimalisere ytelsen ved Kathu-anlegget samtidig som løsningen sikrer stabilitet i et fjerntliggende strøk med utfordrende driftsforhold. Løsningen omfatter en rekke ABB-produkter som mellom- og lavspente bryteranlegg, distribusjonstransformatorer samt vern og kontrollutstyr. I leveransen inngår også DCS-produkter (Distributed Control System) fra SymphonyTM Plus-sortimentet. ABB får ansvaret for konstruksjon, engineering, leveranser, installasjon og idriftsettelse av prosjektet.

Anleggets elektriske utstyr og transformatorstasjon blir integrert i ABBs patenterte DCS-system Symphony Plus, som oppfyller den åpne kommunikasjonsstandarden IEC 61850 for automatisering av transformatorstasjoner. ABB skal også levere et sofistikert solfølgersystem med en sporingsalgoritme som optimaliserer solfølgernes bevegelser og eliminerer skygge på solpanelene. Løsningen omfatter et driftsdatasystem som samler inn data fra de ulike delene i systemet for å muliggjøre fjernstyring og -vedlikehold, noe som reduserer behovet for bemanning på selve anlegget.

ABB har en bred portefølje av produkter, systemer og serviceløsninger for hele verdikjeden innen solkraft og har levert over 50 nøkkelferdige solcellesystemer over hele verden.

SøkKONTAKT OSS