Az ABB alállomásai és pálya menti energiatároló rendszere segítik a lengyelországi metró energiahatékony üzemeltetését

2016-10-24 - Naponta 100 000 utast szállít Varsó második metróvonala, melynek áramellátását a központi szakaszon az ABB által szállított hét alállomás biztosítja. A vonal energiaellátást az egyenáramú, pálya menti energiatároló rendszer (ESS) is segíti, amely a metrókocsik fékezési energiáját visszatáplálja a hálózatba, ezzel javítva a rendszer energiahatékonyságát.

A 2-es metróvonal a lengyel főváros, Varsó egyik legnagyobb beruházásának számít. A 6,1 km hosszúságú vonal központi szakasza a Visztula alatt 8 méter mélységben futó alagúton keresztül a keleti Praga kerületet köti össze a belvárossal és a város nyugati kerületeivel. Az 1 milliárdos beruházás keretében épült metróvonalat 2015 márciusában nyitották meg az utazóközönség előtt, és azóta naponta 100 000 utast szállít.

Az ABB hét alállomás tervezésre, szállítására, telepítésére és üzembe helyezésére kapott megbízást. Az alállomások egyenáramú vontatási áramot biztosítanak a metróvonalhoz, és váltakozó árammal látják el a metróállomásokat. A hétből négy kombinált vontatási és segédüzemi alállomás, amelyek négy transzformátor-egyenirányító csoporttal vannak kiegészítve. A csoportok mindegyike redundáns üzemmódot és szünetmentes áramforrást biztosít. A fennmaradó három AC alállomás kiváló minőségű áramot szolgáltat az állomások és a kereskedelmi fogyasztók számára.

Innovatív energiatároló rendszer

Az új kelet-nyugati metróvonal ökológiai lábnyomának javítása érdekében a Narodowy állomást szuperkondenzátor alapú, egyenáramú, pálya menti energiatároló rendszerrel (ESS) látták el. Az ESS a maga nemében a legnagyobbnak számít a világon. A 40 megajoule teljesítményű rendszer visszanyeri és tárolja a lassító metrókocsik fékezési energiáját, majd gyorsításkor újból rendelkezésre bocsátja azt. Ennek a speciális rendszernek a segítségével csökkenthetők az üzemeltetési költségek, és javítani lehet az energiahatékonyságot.

A kulcsrakész beruházás keretében az ABB a következő főbb termékeket szállította: közép- és kisfeszültségű AC és DC kapcsolóberendezések, egyenirányító és segédüzemi transzformátorok, védelmi és vezérlő készülékek, alállomás-automatizálás, felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő (SCADA) rendszerek, és egy db ENVILINETM DC pálya menti ESS.

A piacvezető ABB terméket, rendszereket és szolgáltatásokat szállít a modern, a hagyományos és a nagy sebességű vasúti alkalmazásokat kiszolgáló vasúti infrastruktúrához és gördülőállományhoz. Az ABB széles körű referenciával rendelkezik a városi kötöttpályás közlekedési projektek terén. A varsói metró mellett az ABB jelentős szerepet játszott Svájcban, a zürichi belvárost kiszolgáló Glattalbahn, az indiai Delhi Metro, az ausztráliai Brisbane-ben létesült Gold Coast Light Rail, a londoni metró, valamint a brazíliai Salvador de Bahia metróvonalainak a kiépítésében is.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=O77RymrQVOQ&feature=youtu.be

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 135.000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.


ABB weboldal: http://new.abb.com/hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

KeresésKAPCSOLAT