Valot syttyivät 3D-tulostettuun toimistoon

Dubain uusin maamerkki hyödyntää älykästä talotekniikkaa.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2016.


Dubaissa sijaitseva maailman ensimmäinen 3D-tulostettu toimistotalo on kurskistus tulevaisuuteen.

Dubaissa vihittiin toukokuussa käyttöön maailman ensimmäinen 3D-tulostettu toimistorakennus. ’Tulevaisuuden toimiston’ älykkään taloautomaation on kehittänyt ABB. ABB toimitti Emirates Towers -kiinteistökompleksissa sijaitsevaan rakennukseen valaistusohjauksen, valaistuksen, maadoituksen ja ylijännitesuojauksen, pääkeskuksen ja alakeskukset sekä asennustuotteet ja johtotiet.

ABB:n älykäs i-Bus KNX -valaistusohjausjärjestelmä hyödyntää samaa KNX-kommunikaatioprotokollaa, jota käytetään myös rakennuksen sähköteknisten järjestelmien ohjauksessa. Tämä mahdollistaa valaistuksen säätämisen kuhunkin tilanteeseen sopivaksi valon kirkkautta ja väriä sekä tunnelmaa ohjailemalla. Valaistustilanteita voi etähallita tabletilla. KNX-valaistusohjauksen ansiosta talo on jopa 25 prosenttia energiatehokkaampi kuin rakennus, jossa ei ole automaatiota.


Toimiston taloautomaatio on toteutettu KNX-tekniikalla.

”On upeaa, että olemme saaneet olla mukana tässä uraauurtavassa projektissa ja tukemassa sen tavoitteiden toteutumista”, sanoo ABB:n Building Products -toimintojen johtaja Mike Mustapha. ”Rakennus on kurkistus tulevaisuuteen. ABB:n intuitiivinen käyttöliittymä ja tyylikkäät asennustuotteet tuovat oman lisänsä sisätilojen estetiikkaan.”

Rakennus tulostettiin kuusi metriä korkealla, 37 metriä pitkällä ja 12 metriä leveällä 3D-tulostimella. Kahdessa viikossa valmistuneen talon rakenteissa käytettiin erikoissementtiä. Rakennuksen energiankulutus on pyritty minimoimaan innovatiivisilla ratkaisuilla, kuten kaihtimilla, jotka suojaavat suoralta auringonvalolta ja pitävät rakennuksen viileänä.

Teksti ABB Kuvat ABB

Haku