Първата награда за изследователска дейност на АББ в чест на Хубертус фон Грюнберг дадена на д-р Джеф Беертен

2016-10-21 - Цюрих, Швейцария, 20 октомври, 2016 – Д-р Джеф Беертен от Университета в Льовен, Белгия, получава субсидия от 300 000 щатски долара за следващите три години за непрекъсната изследователска дейност в областта на енергийните технологии.
Д-р Джеф Беертен от Университета в Льовен (KU Leuven) и Изследователски институт EnergyVille, кандидат на науките от Фондацията за научни изследвания на Фландрия (FWO), Белгия, е първият получател на Наградата за изследователска дейност на АББ, учредена в чест на Хубертус фон Грюнберг. По време на церемония пред над 100 международни изследователи, д-р Беертен получи признание за своята докторска дисертация „Моделиране и управление на постояннотокови (DC) мрежи”. Той бе избран измежду 69 кандидата от водещи институции по цял свят, представящи широк обхват от дисциплини. Посветена на бившия председател на Борда на директорите на АББ д-р Хубертус фон Грюнберг, наградата отличава изключителната академична работа в областта на енергията и автоматизацията, и се придружава от една от най-големите субсидии за изследователска дейност от своя род. Наградата ще се дава на всеки три години.

“В качеството си на технологичен лидер и глобален шампион в дигитализацията, ние с радост осигуряваме подкрепата си за революционната изследователска дейност, свързана с Енергийната и Четвъртата индустриална революция”, заяви изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. “Поздравявам Джеф Беертен, чиято работа се отличава със своята приложимост към реално съществуващи световни проблеми в областта на енергетиката и аавтоматизацията.”
Дисертацията на Джеф Беертен предлага нови прозрения за феномена, управляващ стабилността на високоволтовите постояннотокови (HVDC) енергийни мрежи, взаимодействащи си със съществуващи високоволтови променливотокови (HVAC) мрежи. HVDC връзките от точка до точка вече се прилагат и предлагат един по-ефективен и рентабилен метод за пренос на големи количества електроенергия на дълги разстояния. Сложните HVDC мрежи, взаимодействащи си със съществуващата AC инфраструктура, предлагат решение за ефективно и рентабилно маршрутизиране на възобновяемата енергия към местата, където тя ще се консумира в крайна сметка. Настоящите инструменти за изследване на широкомащабни (напр. от континентален мащаб) енергийни системи, обаче, обикновено са проектирани да разбират поведението, специфично за AC мрежите. Джеф Беертен е изобретил нови инструменти, модели и методи за проектиране и управление на сложни HVDC мрежи, които използват бързо превключващи силови електронни преобразуватели за преобразуване на променлив ток в постоянен ток(AC-DC conversion), с цел да подобри разбирането по отношение на това как днешните HVAC мрежи ще си взаимодействат с бъдещи HVDC мрежи.

Джеф Беертен получава своята докторска степен през 2013 г. с поздравления от Борда на изпитващите (най-високо отличие в Университета KU Leuven). Той участва в изследователската група на проф. д-р Рони Белманс – неговият консултант по докторската степен – в продължение на осем години като един от основните членове на групата.

По повод на това, че е отличен с наградата, д-р Беертен сподели:“Горд и щастлив съм да мога да приема тази изключителна награда. Бих искал да благодаря на АББ за субсидията и за тази уникална възможност да продължа работата си в областта на електроенергийните системи. Тези нови изследвания подлагат на изпитание предишните подходи към моделирането, управлението и работата с електрически мрежи. Това ни напомня, че трябва да прегърнем тези промени като подложим на изпитание съществуващите парадигми, и като мислим нестандартно.”

С тази награда за изледователска дейност АББ предлага на следващото поколение изследователи необходимата подкрепа, за да могат те да преследват своите идеи и визии, работейки по разработването и представянето на иновативни резултати на международните научни и бизнес общности.

Решението кой да получи наградата бе взето от международно жури, състоящо се от проф. Робърт Армстронг, Масачузетски технологичен институт (MIT); проф. Улрике Гроснер, Швейцарски федерален технологичен институт (ETH Zürich); проф. Нина Торнхил, изследователски университет Imperial College London; проф. Зеао Уанг, Университет Цинхуа, Пекин; Базми Хюсейн, Главен технически директор в АББ; и Хубертус фон Грюнберг, председател на борда на директорит на АББ Груп от 2007 до 2015 г.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е компания-технологичен лидер и пионер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижване, промишлената автоматизация и енергийните мрежи, обслужваща клиенти в комунално-битовия сектор, промишлеността и транспортно-инфраструктурния сектор в цял свят. Вече над 4 десетилетия АББ пише бъдещето на промишлената дигитализация. С над 70 млн. устройства в мрежа от над 70 000 инсталирани системи за управление във всички сегменти на нашите клиенти, АББ е лидер в Енергийната и Четвъртата Индустриална Революции. С наследство от над 130 години, АББ оперира в повече от 100 държави с около 135 000 служители. www.abb.com

SearchCONTACT US