Miljoona volttia maahan

ABB:n salamasuojaus turvaa rakennukset historiallisesta puukirkosta huippumoderniin sairaalaan.

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2017.Kesäinen ukonilma on paitsi vaikuttava luonnonilmiö, myös entistä suurempi uhka täynnä tietotekniikkaa oleville rakennuksille.

ABB:n salamasuojausjärjestelmiä on viime vuosina myyty erityisesti häiriöiden kannalta kriittisiin kohteisiin: logistiikkakeskuksiin, sähköasemille ja kauppakeskuksiin. ABB:n myyntipäällikkö Petri Ilves kertoo, että parhaillaan käynnissä on useampi sairaalan salamasuojausprojekti.

”Teollisuudessa lasketaan nykyisin, mitä maksaisi esimerkiksi tuotannon keskeytyminen salamaniskun vuoksi”, Ilves kertoo.

Ilmatieteen laitoksen salamapaikantimet havaitsevat kesän mittaan 140 000 salamaa. Vaikka salamaniskun todennäköisyys yksittäiseen rakennukseen on äärimmäisen pieni, on salamaniskun miljoonan voltin jännite ja kymmenientuhansien ampeerien virta luonnonilmiö, jolta kannattaa suojautua.

ABB:n valikoimiin kuuluvat perinteisten järjestelmien lisäksi aktiiviset vastaanottoelementit, jotka muodostavat ukonilmalla sähkökentän voimistuessa salamavirralle perinteistä mastoa voimakkaamman purkauskanavan.

”Ne tarjoavat huomattavasti passiivista ukkosenjohdatinta laajemman suojausalueen”, Ilves kertoo.

ABB tarjoaa salamasuojaukseen paitsi komponentit myös teknisen osaamisensa. Usein projekti aloitetaan IEC-standardin mukaisella riskiarvioinnilla, joka selvittää rakennuksen vaatiman salamasuojausluokan.

”Me toimitamme kokonaisen järjestelmän: suoritamme riskiarvioinnin yhdessä asiakkaan kanssa, mallinnamme kohteen ja suunnittelemme järjestelmän, joka täyttää riskiarvioinnin vaatimukset.” ABB:n salamasuojaus suojaa muun muassa HUSin tulevan lastensairaalan potilaita ja herkkiä laitteita. Toista ääripäätä edustaa alun perin 1600-luvulla rakennettu Oulun Turkansaaren museokirkko, jonka historiallista ulkomuotoa ei haluttu pilata ukkossuojauksella.

”Aktiivisen salamasuojauksen suojausalue on niin laaja, että se voitiin asentaa erilliseen mastoon, irti suojattavasta kohteesta”, Ilves kertoo.

Teksti: Petja Partanen

Haku