ABB tildelt sjøkabelkontrakt verdt rundt 1 milliard kroner

2012-12-06 - ABB skal levere verdens lengste sjøkabel for høyspennings vekselstrøm og sørge for elektrisk kraft fra det norske strømnettet til olje- og gassfeltet Martin Linge i Nordsjøen.
ABB har signert en kontrakt med Subsea 7 til en verdi av nesten 1 milliard kroner for en kraftlink mellom Martin Linge-feltet i Nordsjøen og det norske strømnettet. Feltet utvikles av Total E&P Norge AS.

Martin Linge-feltet (tidligere kjent som Hild) ligger på 115 meters dyp og er identifisert som et betydelig olje- og gassfunn i Nordsjøen. Feltet skal få strøm fra det norske fastlandet gjennom verdens lengste sjøkabel for høyspennings vekselstrøm (AC). Kabelen skal legges på havbunnen, på 370 meters dyp på det meste.

- Denne kabelforbindelsen vil bidra til å gjøre belastningen på miljøet mindre. ABB har egen produksjonskapasitet på kabler og har i tillegg den teknologikunnskapen, lokale kompetansen og erfaringen et slikt komplekst prosjekt krever, sier Brice Koch, som leder ABBs divisjon Power Systems.

Den 145 kilovolt høyspennings tre-kjerners, plastisolerte sjøkabelen (XLPE) vil være i stand til å levere opp til 55 megawatt vekselstrøm fra strømnettet på land. Kabelen vil også inneholde fiberoptikk som gjør at feltet kan styres og overvåkes fra land. ABBs XLPE-kabel har lave overføringstap, sterk strekkfasthet og høy bestandighet mot løsemidler, olje og slipemidler.

ABBs leveranse inkluderer forstudier, konstruksjon, produksjon og installasjon av kabelsystemet. Kraftforbindelsen skal forsyne en brønnhodeplattform, en produksjonsplattform og et flytende lagringsfartøy med strøm fra land. Forventet produksjonsstart for feltet er 2016.

Subsea 7 er en ledende entreprenør innen engineering, konstruksjon og service av kabelsystem på havbunnen, med kunder i den globale offshoreindustrien.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har over 2100 ansatte og en årlig omsetning på rundt 6,7 milliarder kroner. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 145 000 ansatte i ca. 100 land.